Sivut

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Kirjahaaste


1. Lempikirja ja miksi?
 ⚜ Kyllä se on edelleen Margaret Mitchellin Tuulen viemää. Se on kans lempileffani. Se kirja on vaan niin ihana, monipuolinen ja mahtava. Kaikki mitä tiedän Amerikan sisällissodasta on peräisin siitä kirjasta/leffasta eli se on myös opettavainen :) Scarletissa rakastan sitä, että vaikka se onkin vahva sankaritar se ei kuitenkaa oo sellanen perinteinen, ällöttävän täydellinen superihminen, kuten monissa kirjoissa päähenkilöt tuppaa olemaan, vaan se on ihanan inhimillinen, virheitä tekevä, moniulotteinen persoona.

2. Lainaus kyseisestä kirjasta
 ⚜ "Niin, ystäväiseni, en rakasta sinua, en enempää kuin sinäkään minua, ja jos rakastaisinkin, niin sinulle minä en ainakaan sitä kertoisi. Herra armahtakoon sitä miestä, joka sinuun rakastuu. Sinä murskaisit hänen sydämensä, kultaseni, sinä julma ja raateleva pikku peto, joka olet niin huoleton ja itsevarma, ettet viitsi edes kynsiäsi kätkeä"

3. Lempikirjailija ja lempiteos häneltä
 ⚜ Tove Jansson ♥ Ei kukaan kirjota yhtä mahtavasti! Muumi-kirjoja lukiessa tekee koko ajan mieli alleviivata kaikkia niitä ihania ajatuksia ja elämänohjeita mitä ne kirjat on pullollaan :) Lemppari-Muumi-kirjani on tällä hetkellä Muumipeikko ja pyrstötähti.

4. Lempikirja lapsuudesta
⚜ Ensimmäisenä tulee mieleen 'Koira joka pelastaa kissoja - Tositarina Ginnystä', jota ope luki meille kolmosluokalla. Se teki suuren vaikutuksen ja oli varmaan yks ekoja kirjoja, jonka luin myös ite. 

"Philip Gonzales, nuori, ennen niin elämänhaluinen putkiasentaja on menettänyt kaiken kiinnostuksensa elämään sen jälkeen kun hän vammautui työtapaturmassa. Eräs ystävä ehdotti hänelle koiran hankkimista. Vastahakoisesti hän lähti käymään eläinten suojakodissa, jossa Ginny, kaltoinkohdeltu yksivuotias koiranpentu, jolla oli suklaasilmät ja suloinen virnistys, nopeasti voitti hänet puolelleen.
Ensimmäisellä varsinaisella kävelylenkillään Philip tajusi, ettei Ginny ollut mikään tavallinen koira. Vikisten ja taluttimesta vetäen se kiskoi Philipin tyhjälle tontille, josta se heti löysi nälkäisen kulkukissan ja pakotti isäntänsä ruokkimaan sen. Kuukautta myöhemmin, kymmenien kulkureiden löytämisen ja syöttämisen jälkeen Philip ja Ginny palasivat eläinsuojaan hankkimaan koiralle oman kissan. Huoneellisesta leikkiviä kissanpentuja se erehtymättä valitsi Madamen, ainoan kissanpojan, joka osoittautui täysin kuuroksi. Mutta yksi vammainen kissa ei riittänyt Ginnylle. Nopeassa tahdissa sen sydämen uskomaton tutka johti sen pelastamaan Revlonin, jolla oli vain yksi silmä, Betty Boopin, jolla ei ollut lainkaan takajalkoja ja Topsyn, aivovammaisen pennun, jonka Ginny löysi hylättyvä tyhjästä rakennuksesta.
Yhdessä Philip ja Ginny ruokkivat ja hoitavat yli 40 kissaa kerrallaan, ovat järjestäneet yli 60 adoptiota ja ottaneet jopa 16 kissaa kotiinsa asumaan. Aivan yhtä kummallisia kuin Ginnyn kuudes aisti kissanpelastamisessa on, ovat muutokset, jotka se on saanut aikaan Philipissä. Koiran tehtävä enkelinä on antanut miehelle uutta voimaa ja elämälle uuden tarkoituksen.
Tämä koira- ja kissakertomus on melkein liian ihana ollakseen totta. Ginnyn, koiran joka pelastaa kissoja, tosia seikkailuja ei ikinä unohda"

5. Guilty pleasure -kirja
 ⚜ No vaikkapa marraskuussa lukeamani Sidney Sheldonin 'Jos huominen tulee'. Ainaki ite aluksi aattelin, et se on semmosta perus 80-luvun hömppäkirjallisuutta, mut se oliki tosi jännä ja hyvä! Twilight-kirjojen fanittamistaki pitäs vissiin hävetä?

6. Minkä kirjan ottaisit mukaan autiolle saarelle?
⚜ Äh, oon tylsä ja vastaan, et jonku "Kuinka selvitä autiolla saarella?" -oppaan.

7. Paras elokuvaversio kirjasta
 ⚜ No edelleen se Tuulen viemää, vaikka siinä onkin jätetty monia juttuja pois mitä kirjassa on. Sitte on tietenki Ylpeys ja ennakkoluulo. Aivan täydellinen se leffa. Nälkäpeleistäki tykkään ja Vieraasta. Ja Geishan muistelmista ja ja ja. Ei voi sanoa vaan yhtä. Helpompi ois sanoa joku semmonen, josta en tykkää.

8. Lempilainaus mistä tahansa kirjasta
 ⚜ "Tätä jokea pitkin he olivat purjehtineet aikoinaan monia merkillisiä elämyksiä kohti. Ja jokaisella matkalla he olivat löytäneet uusia ystäviä ja vieneet heidät mukanaan kotiin Muumilaaksoon. Muumipeikon isä ja äiti ottivat kaikki heidän tuttavansa vastaan yhtä rauhallisesti. Sisään tuotiin vaan uusia vuoteita ja ruokapöytää suurennettiin. Niin muumitalosta oli tullut hulinatalo, missä jokainen teki mitä päähän pälkähti eikä kukaan pitänyt murhetta huomisesta."
Tove Jansson - Taikurin hattu

9. Mitä luet tällä hetkellä?
⚜ Kate Mortonin 'Paluu Rivertoniin'. En oo vielä kovin pitkällä, mut vaikuttaa oikein hyvältä.

10. Kirjoita arvostelu viimeksi lukemastasi kirjasta
Luin tammikuussa Sara Gruenin Apinatalo-kirjan. Tartuin kyseiseen teokseen siksi, että sain viime vuonna viimein pitkän välttelyn jälkeen luettua saman kirjailijan Vettä elefanteille -kirjan ja ajattelin, että luetaanpas nyt tuo toinenkin. Ei tuo edellä mainittu teos miksikään lempparikseni noussut, mutta olihan se ihan mukiinmenevä ja lopun ylisurullinen 'pappa odottaa perhettään hakemaan hänet sirkukseen' -kohtaus kirvoitti jopa kyyneleet silmiini, mikä on todella todella harvinaista ellei jopa ainutlaatuista (olen leffa-itkijä, en kirja-itkijä). 
Apinatalokin meinasi nostattaa kyyneleet pintaan, se oli nimittäin niin itkettävän huono. Kyllähän kirjan takakansikin jo kertoi, että teoksen aihe on melko kummallinen, mutta olin jo kirjan puolivälissä, kun ensimmäistä kertaa edes vilkaisin esittelytekstiä. Ja minähän en jätä kirjoja kesken, joten hammasta purren taistelin itseni sivujen halki loppuun asti. Lyhyesti sanottuna Apinatalo kertoo siis apinoista, jotka osaavat viittomankieltä ja jotka tutkimuslaboratiorion pommituksen jälkeen joutuvat 'Apinataloon' eli Big Brother -tyyppiseen tv-ohjelmaan, jossa ne sitten riekkuvat ja sekoilevat kuin BB-tyypit konsanaan. Samaan aikaan tutkija-Isabel yrittää löytää keinon saada rakkaat pikku bonobonsa takaisin, ne kun ovat hänelle kuin perheenjäseniä lässynlää.
En minä tuosta paljon positiivista sanottavaa keksi. Kaikki henkilöhahmot oli jotenkin vastenmielisiä, lehtimies-Johnilla oli täydellinen vaimo ja silti se ikään kuin kuolasi Isabelin perään, mutta sitten ei kuitenkaan. Toisaalta Amanda-vaimokaan ei sittenkään ollut niin täydellinen, kun se ulkoisen paineen vuoksi meni ottamaan botoxia, mikä nössö. Isabel oli ihan outo tyyppi, kun se vaan rakasti niitä typeriä apinoitansa, joista myös annettiin kirjassa niin vastenmielinen kuva kuin vaan ikinä voi. Hyi, yäk. 0 tähteä tai 1, jos nollaa ei voi antaa. En suosittele kenellekään.

11. Paras kirja, joka piti lukea koulussa
 ⚜ Jaa... Varmaan Jäniksen vuosi. Ei se Seitsemän veljeksenkään lukeminen silti mitään tuskaa ollut. Kumpikaan nuista ei silti myöskään pääse suosikkien joukkoon, ehei.

12. Lempiklassikko
 ⚜ Melkeen kaikki mun lempparikirjat on klassikoita. Tuulen viemää:n lisäksi esim. Ylpeys ja ennakkoluulo, Sinuhe Egyptiläinen sekä Monte Criston kreivi.

13. Lempirunoilija
 ⚜ No nyt pisti pahan. Tykkään kyllä runoista, mutta en oo muistaakseni koskaan lukenut varsinaisesti mitään runokirjaa. Lukiosta muistan joitaki aivan ihania Shakespearen runoja ja sitten on tietenki Raamatusta Salomon Laulujen laulu, josta löytyy mm. tämä meijän häissäkin lausuttu: "Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan. Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela. Sen hehku on tulen hehkua, sen liekki on Herran liekki. Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, virran tulva ei vie sitä mukanaan. Jos joku tarjoaisi talot ja tavarat rakkauden hinnaksi, hän saisi vain toisten pilkan." Rakkausrunoja niitten olla pitää. Aaa, laulujen lyriikat! Nehän ne on parasta runoutta :) Täällä bloginkin puolella tulee varmaan eniten fanitettua Mokoman ja Indican sanoituksia.

14. Lempiruno 
⚜ Tässä sitä Shakespearea:

 "Uskollisten mielten liitolle ei ole
esteitä: rakkaus ei ole rakkautta
jos se muuttuu muuttumisen halusta
tai taipuu vastavoiman vastukseen.
Ei, ei! Se on ikuisesti luja merkki,
se kohtaa myrskyn eikä koskaan horju;
se eksyneille laivoille on tähti
jonka sijainti tunnetaan, ei mahti.
Rakkaus ei ole ajan narri vaikka ajan sirppi
niittää poskien ja huulten hehkun,
rakkaus ei muutu hetken eikä viikon mukaan
vaan kestää päiviemme loppuun asti.
Jos tässä erehdyn ja minulle se todistetaan,
en kirjoittanut mitään, ei rakastanut kukaan."

15. Suosittele viittä eri kirjaa lukijoillesi
⚜ Vaikkapa: Audrey Niffenegger- Aikamatkustajan vaimo, Stephenie Meyer - Vieras, Vanessa Diffenbaugh - Kukkien kieli, Tuomas Kyrö - Mielensäpahoittaja & Dan Brown - Enkelit ja demonit.

... ja nyt ei muuta kuin lukemaan Juridiikan perusteita, jes mun lempparii!!! not :(

Ei kommentteja:

Christmas Pikachu