Sivut

sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

T.I.A.

Tyttösemme kastettiin tänään ja samalla hän sai nimekseen...
Ja koska olen nimifriikki, niin pakkohan mun on kertoa nuista nimistä vähän tarkemmin:


Etunimen valitseminen oli aikas paljon monimutkaisempi juttu kuin oisin uskonu. Jouduttiin nimittäin hylkäämään meijän ihan alkuperäinen vaihtoehto, joka oli päätetty jo joskus 10 vuotta sitten! Tämä nimi oli Halla. Yläasteella luin jonku islantilaisen saagan ja päätin, et jos saan joskus tytön niin sen nimeksi tulee Haldóra. Myöhemmin keksin, että Hallahan voisi olla hyvä lyhenne ehkä-vähän-överistä Haldórasta ja samalla se on kaunis luontonimi! Edelleenkin oon sitä mieltä, et halla on sanana aivan ihanan kuuloinen, mutta heti kun alettiin tarkemmin pohtia sanan halla merkitystä, tajuttiin, ettei voida antaa lapselle nimeä, joka tarkottaa niin negatiivista asiaa. 'Tehdä hallaa', 'hallavuosi', 'halla vei sadon' – ääh, miten harmi!

Niinpä alettiin sitten miettimään uusia ideoita. Oltiin tosiaan sovittu Matin kans jo vuosia sitten, et annetaan meijän mahdollisille tuleville lapsille luontonimet. Mulla oli siis valmiina pitkä lista toinen toistaan ihanampia luontoaiheisia nimiä. Yksi näistä nimistä oli Taiga. Taiga-nimessä meitä ihastutti monikin asia. Ensinnäkin sen merkitys: pohjoinen havumetsä, englanninkielisessä wikipediassa 'snow forest' ♥ Voisko talvella syntyneelle, metsän keskeltä tulevien vanhempien tyttärelle sopivampaa nimeä olla?! Sana taiga on myös valtavan kaunis sekä kirjoitettuna että lausuttuna.

Mutta, jottei homma kävis liian helpoksi alettiin vielä säätämään. Rakastuttiin nääs yhteen ei-luontoaiheiseen pojannimeen niin tulisesti, et luovuttiin samantien siitä kriteeristä, että kaikkien nimien täytyis olla luontonimiä. Tämän yllättävän, uuden vapauden vuoksi vaihdettiinkin Taiga Taikaksi, ihan vaan siksi, että ehkä se on vähän helpompi sanoa ilman g:tä. Ja virallinen nimipäiväkin löytyy kalenterista. Harmitti kyllä hiukan, kun hieno merkitys vaihtui tylsemmäksi ja vähemmän henkilökohtaiseksi, mutta ei voi mitään...

Viikko vauvan syntymän jälkeen alkoi kuitenkin tuntua, että kyllä tämä tyttö on sittenkin Taiga! Ja Taiga hänestä sitten tuli :)


Isla-nimi löytyi ihan vain kalenteria selaamalla. Ihastuttiin molemmat siihen niin kovasti, että harkittiin sitä vähän aikaa jopa etunimeksi. Oltiin aateltu, että sekä toisen että kolmannen nimen pitäis olla joku suvusta tuleva, mutta sitten tajuttiin, että mitästä hullua pyöritteleen samoja nimiä sukupolvesta toiseen! Tuodaan mielummin uusia, nättejä nimiä sukuun.

Isla on alunperin skotlantilainen nimi ja tarkoittaa saarta. Ollaan Matin kans molemmat vähän Skotlanti-faneja: tykätään mm. säkkipillimusiikista ja skottiaksentista! Haaveena ois kans päästä joskus vihreille nummille juoksentelemaan, kiertämään vanhoja linnoja ja tutustumaan Roope Ankan synnyinsijoihin. Jos typykkä sattus vielä perimään isänsä punaiset hiukset, niin sillon skottinimi olis entistä osuvampi! Vehreiden nummien vuoksi Islasta tulee mieleen myös vihreä väri, meikäläisen lempiväri, ja kenties Taigankin? Ainakin se tuijottelee makuuhuoneen smaragdinvihreitä verhoja sen verran lumoutuneena :D


Kolmannen nimen täytyy olla komia! Meillä on suvussa tapana, et kaikilla on kolme nimeä ja ilokseni myös Matilla sattuu olemaan erittäin hieno, meikänkin nimen kanssa yhteensopiva nimirimpsu. Ollaan siis Heidi Elisabeth Aurora ja Matti Henri Aukusti, ehkä voitas vaihtaa Aurora ja Aukusti kutsumanimiksi x) 

Mun molemmat toiset nimet on peritty isomummoilta, Lyydia Elisabethilta ja Elvi Aurooralta. Haluttiin siis, että myös joku Taigan nimistä ois suvun perintöä. Nooh, meillä on pojalle valmiina semmonen toinen nimi, jossa yhdistyy kaks suvun nimeä. Niinpä innostuin keksimään vastaavanlaisia yhdistelmänimiä myös tytölle. Ah, miten antoisaa puuhaa nimi- ja sukututkimushullulle! Oltiin Rukalla frisbeegolfissa, kun yhtäkkiä se vaan napsahti. Juoksin rinnettä pitkin Matin luo ja huusin: "Nyt mää sen keksin! Annabeth, Annabeth!". Annabethissa yhdistyy siis Matin mummon, Anna Esterin etunimi ja meijän suvussa siellä täällä vilisevä Elisabeth. Merkitykseltään Annabeth on mahtavan raamatullinen, mikä on ihana asia: 'Anna on muunnos heprean "armoa" tai "suosiota" tarkoittavasta nimestä Hannah'. 'Elisabet on heprealainen nimi Eliseba, joka tarkoittaa "Jumala on valani" tai "Jumala antaa avun"'.

Ps. Tuli vielä yhdistelmänimistä mieleen, että kattelin tossa syksyllä kaikki Twilight-leffat ja muistin, miten ihastuksissaan olin sillon aikanaan Aamunkoita lukiessa nimestä Renesmee. Siinä on siis yhdistettynä Bellan ja Edwardin äitien nimet (Renée + Esme). Taigan Twilight-nimi olis siis öö... Kaija xD (Kaisa+Aija). Meikäläinen sen sijaan olis komiasti Torkka! (Toini+Sirkka).

Ei kommentteja:

Christmas Pikachu